maandag 22 april 2013

(Meer dan) het meeste ging goed

En natuurlijk vraagt een journalist dan: Wat niet. Daar kom ik nog wel op.

We hebben weer een mooi corsoweekend gehad, met goed weer (wat koud op de vrijdagavond en fris in de ochtend en avond van zaterdag en heerlijk weer op zondag). In Haarlem kon je echt over de hoofden lopen. Het is wel een mooi concept zo, op de Grote Markt en het Spaarne. Gezellig, met al die druk bezette terrassen en veel winkels die open zijn. Best wel jammer dat ik mekt schrijven Veel winkels, want er was toch nog wel een behoorlijk aantal dicht. Kom op ondernemers, onderneem en benut zo'n bloemenweekend en corsofeest. Ik kwam in Haarlem de bloemenmeisjes weer tegen, zij waren de gehele dag bezig geweest met het bebloemen van mensen. weer eens iets anders dan het steken van praalwagens. Effect hetzelfde, een mooie bloem van een speld voorzien.
Het 's avonds wegrijden van de praalwagens was een uitdaging op zich, getuige de foto hier. We moesten druk aan de slag met het verwijderen van een parkerenlastigmakend paaltje. Van alle markten thuis, dat bloemencorso.
Dan kun je nog zo'n stevig paaltje zijn!
En dan zit het er op en gaan we evalueren. Altijd een belangrijk onderdeel. Ik zeg wel eens dat ik erg van de evaluaties ben. Niet om te mopperen of zo, maar om vooral verbeterpunten te zoeken. Goed kan altijd beter. Ik begin dan altijd wel met alle zaken die goed zijn gegaan. Want dat is toch het meeste. Het is een enorme klus, zo'n stoet van A naar B te brengen, vooral met het steeds meer er omheen organiseren van allerlei side-events (vakjargon, ik weet het), Want zo gek weg worden we daar ook verantwoordelijk voor, voor wat betreft maatregelen en gevolgen die het heeft.
De titel van deze blog had ook kunnen zijn: Er had nog meer goed kunnen gaan. Want dat gevoel bestaat hier en daar wel bij onze mensen met betrekking tot de samenwerking met de vele partijen waarmee we samen willen werken. Zonder arrogant te willen klinken, weten we inmiddels best wel waar we het over hebben en kunnen we die kennis (en inzet, want er is keihard gewerkt) met anderen delen, in het kader van 1 plus 1 is 2 en niet anderhalf of ook 1. Een klein voorbeeldje mag zijn dat de "externen"  in het coördinatieteam (team met centralisten en de overheidsdiensten zat in Sassenheim in een kantoor van de opbouwhallen langs de route) best er wel straks in zaten. Toen echter de stoet halverwege de zaterdag voorbij kwam, werd er ineens veel heel wat duidelijker en snapte men meer waar het over ging en wat de corsomensen bedoelden met hun handelen. Het samenwerken voor en na de langskomst was toch wel merkbaar anders, werd geconstateerd. Dat geeft reden tot die alternatieve koptekst: Er had nog meer goed kunnen gaan. En dan lopen de corsomensen wellicht ook iets minder op hun tandvlees.
Zo denken we ook dat we met de inzet van ambulances (zoals gezegd, geen enkele moeite mee uiteraard) meer te kunnen samenwerken. De voorbeelden stonden vanmorgen in een regionale krant. En dan zodanig dat ze er misschien zelfs nog wel sneller en efficiënter kunnen komen. Mooi toch, dat soort nieuwe plannen!
De drukte bij Keukenhof nog een keer, voor doorkomst
En dan kom ik toch op de vraag die de journalist dan zou gaan stellen: Wat ging er niet goed of wat kan beter (hij stelt hem meestal op de eerste wijze, vermoed ik). We moeten nog meer bedenken hoe we goed, snel, efficiënt en veilig door de mensenmassa in Lisse en bij Keukenhof kunnen komen. Voor de situatie daar zelf, maar ook voor het vervolg in Hillegom. Daar moet men niet of weinig kunnen merken. Corso moet aaneengesloten zijn (en bij voorkeur op tijd, maar wanneer dat eerste wordt geregeld, ten koste van enige vertraging, is daar begrip voor, merk ik). De eerste evaluaties zijn dus al geweest, telefonisch en via mailberichten. Er volgen er nog velen, vooral fysiek, als goede voorbereiding op corso 2014.

Op 3 mei 2014 met als thema: Energie!

Geen opmerkingen: