zondag 21 april 2013

Hoeveel Leo's zijn er

Het zit er op, corsozaterdag 2013. Wat een succes. Ik heb het corso 7 keer (inclusief de vrijdag, to be honest) mogen zien (en daarnaast nog heel veel keer delen of opgesteld of wat dan ook). Dat liet iemand dus verzuchten, uh opmerken: hoeveel van jou zijn er eigenlijk. Nu, gewoon maar een, maar ik wil gewoon het corso zo veel mogelijk keer zien en er zo veel mogelijk keer bij zijn. Uiteraard vanuit mijn functie op officiƫle momenten, maar ook om bij de mensen, "onze"mensen, te zijn.
We starten in Noordwijk met een nog wat dun windje, maar wel met de zon die zijn best al deed De ambassadeur van China, net twee dagen daarvoor als laatste ambassadeur zijn geloofsbrieven aan de Koningin aangeboden, liet samen met de burgemeester, de bloemenkoningin et moi het zaterdagdeel van corso 2013 van start gaan. In Noordwijk al drukker dan anders, hadden we het idee. (Overigens, net wie je spreekt: schreef ik vrijdag dat mijn mensen aangaven dat het in Noordwijkerhout eigenlijk vergelijkbaar druk was tov voorgaande jaren bij het verlichte corso, schrijft een lokale website dat het minder was. En dat was dan ook de speaker van de schooiwagen. Maar bij navragen houdt men vol dat het vergelijkbaar is. Wie geloof ik dan? De meest voorkomende opmerking dan maar.)
Door het mooie Voorhout (haha), met de altijd lastige spoorbomen of spoorwegovergang zoals het officieel heet. Het leek iets minder erg dan voorheen, totdat er ruimte gemaakt moet worden voor de ambulance, vanwege een onwelwording. We hadden dit jaar wel wat meer "last" van de ambulance. Veel uitrukken, voor mensen in het publiek of in de plaatsen waar we dan net waren. Uiteraard helpen we dan graag mee, niet slechts omdat we moeten. Ik denk wel dat er wat mogelijkheden zijn om het wat efficiƫnter en minder overlastveroorzakend kan, daar gaan we het in de evaluatie dan wel over hebben. In deze weblog verder weinig over de evaluaties, dat komt nog.
De hele goegemeente eet dan in de Bernardus te Sassenheim. Altijd leuk om te zien dat de vrijwilligers van de Bernardus, die voor de bewoners daar heel actief zijn, ook graag helpen bij het lunchen van de corsomeute. Je kon in Sassenheim over de hoofden lopen. Van de bezoekers aan het staande corso dan, maar ook van het talrijke publiek langs de route.
Beetje druk is het wel

Door naar Lisse, altijd spannend, ook dit jaar weer. Voor het gemeentehuis van Lisse maakte Jan Slagter en zijn mensen de registratie van het bloemencorso voor de uitzending op zondag 28 april om 17.05 uur op Nederland 2. Ik denk dat het weer leuk geworden is, eigenlijk weet ik het wel zeker. Zal nog wel twitteren tegen die tijd. En dan door het centrum en nog lastiger langs Keukenhof. Daar zijn we soms wat slachtoffer van ons eigen succes. Maar wat was het er weer druk. Je kon over de hoofden lopen en daar hoefde je niet eens moeite voor te doen. Evaluatiepuntjes komen later, heb ik net geschreven. Dus voor nu van belang dat onze chauffeurs hun uiterste best moeten doen om door de menigte te manoeuvreren. Dat kost tijd, meer tijd dan we inplannen blijkt. Dus vandaar dat we langzamerhand wat uitlopen (na al door wederom een ambulance-stillegging een kwartier achterop te raken) op het schema. En daardoor steeds ietsje later richting Hillegom komen. Uiteindelijk passeren we Hillegom met vertraging van een goed half uur tot 40 minuten. En ook wat uiteengevallen. Da's dan best jammer, eigenijk erg jammer. Niet zo erg als in onze "slechte" jaar, maar best jammer dus. Het zal lastig zijn dit op te lossen, maar we gaan er wel voor. Voor de evaluatie! Qua drukte weer druk, ook in Hillegom.
Het gaat natuurlijk om het corso: de winnende praalwagen
Dus te laat bij onze avondeten plek, maar na overleg besloten toch schematijd weg te gaan. Beste even een afweging, want de mensen moeten wel voldoende tijd hebben om even bij te komen, hapje te ten en zich voor te bereiden op het laatste deel. Toch gedaan, want anders wordt het allemaal zo laat de avond in. Het werkte want aaneengesloten naar Haarlem, toen de volgende pech ons overviel, een aantal lekke banden tegelijkertijd. Het was allemaal snel verholpen maar leverde een vertraging van 10 minuten op. We worden ervaren, want het waren maar tien minuten en we bleven aaneengesloten. De toer kwam keurig in colonne Haarlem binnen, met mooie muziek voorop (de rest van de dag ook hoor!). Het stond allemaal op tijd op de Grote Markt en de terugkeerders, luxe auto's en drie praalwagens die naar Noordwijk gaan, ging keurig op tijd in met gezwinde spoed naar de Bollenstreek retour.
En toen was het klaar en het rijdend deel van corso 2013 historie. Met heel mooie praalwagens, vele monden vielen open, filmrolletjes werden volgeschoten, applaus alom, dat was echt fantastisch. Ook dit jaar reed weer het mooiste corso!

Nog een mooie zondag in het verschiet, met het voorspelde mooie weer. Maar daarover later meer, plus wat evaluatiepuntjes.

Geen opmerkingen: