woensdag 10 april 2013

Persco

Raak steeds meer thuis in allerlei werelden. Ik heb zo bijvoorbeeld de afgelopen dagen geleerd dat vakjargon voor een persconferentie is persco (althans bij 1 omroep, verder weet ik het niet). Woensdag/vandaag de gebruikelijke persconferentie, laat ik het woord traditioneel nu niet gebruiken, daar raken we nu net wat van af. Op Keukenhof, met alle doorkomstgemeenten en Keukenhof zelf aan het woord. En veel media. Schrijvende, digitale, radio en TV.
De gemeenten hadden de gelegenheid om even kort (en dat lukte dus niet bij iedereen) te verhalen over de corso-acticvititen binnen hun gemeente. Want, ik vertelde het al eerder, van een eigenstandig evenement dat van A naar B rijdt, is het corso uitgebouwd naar een breder ingezet, gedragen en goed benut evenement. 5 dagen bloemenfestijn, niet alleen het corso, maar ook allerlei gerelateerde activiteiten. Immers, wanneer er zoveel mensen, toeristen en streekgenoten, voor het corso op de been komen, daar kun je wat mee. Dat vinden steeds meer partijen, de gemeenten dus, maar ook ondernemers, organisaties en noem verder nog maar op.
Op websites, die van ons, maar ook die van gemeenten zelf, wordt uitgebreid verhaald over dit moois:

  • Het verlichte corso in Noordwijk, met daaraan gekoppeld de mooiste file;
  • De avondopstelling in Noordwijkerhout gevolgd door een mooie taptoe van The Band of Liberation
  • De opbouwdagen in Sassenheim en het (enorme) kindercorso in Voorhout,
  • De opnamen voor Omroep MAX in Lisse en de steeds succesvollere Keukenhofcorsoboulevard.
  • De markt in Hillegom en de bijeenkomst voor nieuwe inwoners, plus de pauze bij Fordmuseum en opgestelde praalwagens aldaar.
  • De intocht in Haarlem, de corsoshow op zondag op de Grote Markt, met veel vertier.

Natuurlijk, deze lijst is niet uitputtend.
Alle sprekers (dus partijen) bijeen
Ook zelf uiteraard nog het nodige verteld over corso 2013. Het was het echte verhaal, van hoe te komen tot wederom het mooiste corso. Stilgestaan bij de hyacintenproblematiek (daar was mediaal de meeste aandacht voor, dat zal duidelijk zijn, het is ook even onze grootste uitdaging) en bekend gemaakt dat Minster Stef Blok van Wonen en Rijksdienst de officiële aftrap in Noordwijk op vrijdagavond doet. En veel dank uitgesproken naar alle vrijwilligers, waaronder deze keer heel nadrukkelijk "mijn" bestuursleden. En terecht, zonder hen zouden we het niet redden.

Trots met de cheque voorop
Keukenhof verraste ons met een fors financiële bijdrage (maar liefst 5000 euro). Dat kunnen we goed gebruiken voor de onverwachte Frankrijk-kosten. Maar ik vind het signaal dat Keukenhof hiermee afgeeft erg belangrijk. Ons corso is belangrijk voor de streek, de economie, het op de kaart zetten en de gemeenschapszin. Dat wilde Keukenhof op deze wijze nog maar een keer goed onderstrepen. Veel dank ook vanaf deze plek nog een keer.

En, ik had me voorgenomen om niet zoveel meer te vertellen over de regels en dan vooral de soms hilarische of overspannen invulling daarvan. Want te veel aandacht daarvoor leidt af van de goede zaken, want inmiddels is er wel een stevig plan ontstaan waarmee we het corso goed en veilig van A naar B krijgen. Ondanks al mijn gezever: daar hebben velen hard aan gewerkt. Na het corso gaan we dat goed evalueren en kijken hoe we er nog meer uit kunnen halen en nog praktischer kunnen krijgen.
Dan is het eigenlijk jammer van het smetje van vandaag, waarbij 8 dagen voor het corso er van een van die netwerkpartners nog anderhalve pagina opmerkingen op het multidisciplinair coördinatieplan komt. Met gevolgen in dat plan, de afspraken (en ook weer financieel).


Geen opmerkingen: