woensdag 17 april 2013

Incident(eel)

Ik kan in deze editie van de weblog natuurlijk niet onderuit te verhalen over het incident dat vlak na de start van de eerste steekdag plaatsvond. Dus laat ik daar dan ook direct maar mee beginnen. In de cellen staan onze flessen opgeslagen waarin het purschuim zit waarmee de praalwagens worden gespoten. Dat purschuim is overigens een materiaal dat ook in de bouw en zo wordt gebruikt. Bouwvakkers weten maar wat goed wat purren is. Die flessen voldoen aan alle veiligheidseisen. Echter, dit keer ging het fout met een aansluiting waar de slangen aan vast gemaakt worden. Een aansluiting bleek (en dat bleek achteraf) slecht te zijn, waardoor deze bij het aankoppelen van de slang afbrak en het purschuim uit de fles ontsnapte. En dat ging niet zachtzinnig. Dit was voor het eerst in het bestaan van het product in deze vorm, 27 jaar, dat dit gebeurde, wist men ons later te vertellen. En dan natuurlijk bij ons. Corso 2013 dus! En bij zoiets treden dan allerlei veiligheidsmaatregelen in werking. Wij hebben de hulpdiensten uiteraard verwittigd en die nemen (en ook dat is weer terecht) geen risico. Dus er zijn metingen verricht en de plaats (de cel) werd vergrendeld. En de hal moest, ook weer voor de zekerheid en uit veiligheidsoverwegingen, worden ontruimd. Na diverse metingen, zoeken in logboeken en dikke boeken over de mogelijk aanwezige stoffen, bleek dat er geen sprake was van gevaar waarna de hal werd vrijgegeven. Wel moest de cel door een gespecialiseerd bedrijf worden schoongemaakt. Maar dat was niet eens zo erg, want het was gewoon een troep geworden in de cel.
En zo dus gezegd en gedaan.
Hoop gedoe, gelukkig op niets af. Maar we willen gewoon geen enkele risico nemen. Er was sprake van een licht gewonde. De man waarbij de slang afbrak is veiligheidshalve naar het ziekenhuis gebracht en uitgebreid onderzocht. Gelukkig niets aan de hand, alleen wat spierpijn (donderdag w.s. wat erger).
Zelf ben ik blij te kunnen constateren dat wanneer er zoiets gebeurt, wij (als vrijwilligersclub, wil ik dan nogmaals gezegd hebben) heel snel en professioneel kunnen opereren. De ontruiming van de hal ging ordentlijk en snel (we voldeden ruim aan de veiligheidsplannen). De woordvoering en berichtgeving was direct keurig geregeld. De samenwerking met de hulpdiensten ging goed. Kortom, wanneer echt iets gebeurt, wat we uiteraard nooit hopen, zijn we in staat adequaat te reageren.
Ook dat is corso 2013 dus.
Dit was dus echt de eerste steek
Maar verder, we zijn vandaag aan de slag gegaan. Rond een uur of acht gingen de eerste handjes aan het werk en kwam er al heel rap een kleurtje inde hal. En om 15.00 uur begonnen we dan echt (haha) met de eerste steek. Dit jaar door de gebroeders Van der Plas, kaasboeren op een hoog niveau en leuke mannen. Die eerste steek wordt georganiseerd door de gemeente Teylingen, omdat het opbouwen van de het corso op hun grondgebied plaatsvindt. En de praalwagen van Teylingen heet Streekproducten. Boerenkaas is zo'n streekproduct.
Er is hard gewerkt, bij mijn vertrek uit de hal naar huis (moest nog een weblog maken) zagen heel wat praalwagens er al heel aardig uit. En staan er luxe wagens te schitteren. Het wordt een mooi corso.
Ook de organisatie er omheen gaat goed. Bij een incident, maar ook verder. We werken samen met het ROC Mondriaan, die verkeersregelaars, beveiligers en wat dies meer zij levert. Zij doen dit voor hun opleiding. Konden goed oefenen vanmorgen, maar ook verder op de dag. En je kunt niet eens zien dat ze nog in opleiding zijn, soms een beetje, maar dat hoort ook en eigenlijk dus niet. (Wat een zin is dit.)

Mooi dat ook dit kan
En toen ik naar huis fietste, dus buiten was, zag ik dat de grote kranenboer uit Sassenheim weer een heel grote kraan had uitgeschoven, vol lampen had gehangen en daarmee de corsobuitenterreinen verlichtte. Dat doet me goed, dat iedereen op zijn manier betrokken is bij ons Bollenstreek-corso.

Geen opmerkingen: