zondag 14 april 2013

Haarlem

Ik zeg wel eens, het is het Bloemencorso van de Bollenstreek en Haarlem. Alleen dat is zo'n lange term, dus we houden het meest op Bloemencorso Bollenstreek. Maar Haarlem is wel degelijk een (belangrijk) onderdeel van ons corso. We hebben dat bevestigd door in maart voor weer 5 jaar de afspraken met Haarlem te maken en herbevestigen. En daar zijn we erg blij mee. Haarlem doet al jaren met twee praalwagens mee, we rijden zaterdagavond een vrolijk en druk bezochte stad binnen, met onze verlichting aan en met mooie muziekkorpsen. Meest rijden (en lopen) de twee top Haarlemse bands, Damiate Band en Marching & Cycling Band HHK, mee in de stoet. En zo cirkelen we door Haarlem om laat in de avond op de Grote Markt onze parkeerplaats te zoeken.

In de avond worden er nog veel activiteiten, vaak iets met muziek, georganiseerd. Vervolgens wordt op de zondag als corsozondag op de Grote markt en omgeving een fantastische corsoweek afgerond. Veel inwoners van en bezoekers aan Haarlem genieten dan van de pracht en praal en ook van de eromheen georganiseerde evenementen en activiteiten. Wederom een enorme mensenmassa, wat meehelpt aan het zijn van een topevenement in Nederland. Kreeg vorig jaar, toen ik er uiteraard ook was en op een terrasje zat te genieten een goed gevoel van het enthousiasme. Ook leuke idee├źn om er nog meer speelse elementen in te zien.
De (onze) corsovlag fier in top in Haarlem
Haarlem is niet voor niets de Bloemenstad. Voor de bollen, overigens, is Haarlem in de geschiedenis erg van belang geweest. De bollenteelt in en om Haarlem floreerde levendig, om daarna pas af te zakken naar wat nu de Bollenstreek is. De beroepsvereniging van de bollentelers, de (K)AVB is gestart in Haarlem. Veel bedrijven, nog steeds van naam en faam, vinden hun oorsprong in Haarlem. En ook de Godfather van de bollen, de heer Krelage, heeft Haarlemse roots.
Haarlem heeft de ontvangst van het Bloemencorso alweer 19 jaar geleden geadopteerd, dus in 2013 rijdt het corso voor de 20e keer Haarlem binnen.
Ook in Haarlem zie je dat er, net als in de Bollenstreek (zelf), meer met het bloemencorso wordt gedaan. Zo mocht ik aan zitten bij een diner ter gelegenheid van 100 jaar Frans Hals museum en dat diner had als onderwerp: Bon Appetit. Was ik best een beetje trots op (ook dat ik uitgenodigd werd). En, er is op de zaterdag 20 april een speciaal evenement georganiseerd voor de betrokken gemeenten en provincies, ook gekoppeld aan ons thema. De colleges van de 5 Bollenstreekgemeenten en de twee provincies gaan gezellig met elkaar eten in Noordwijk, Bon Appetit, en vervolgens gezamenlijk de binnenkomst van het corso in Haarlem bekijken. Bij het eten ben ik (met mijn andere pet op) niet aanwezig (heb wat anders te doen), bij de binnenkomst wel. Ook daar kijk ik naar uit.

Geen opmerkingen: