dinsdag 22 april 2014

Bloemenvoorlichting

Het thema van het bloemencorso 2014 is Energie! En dat hebben we geweten, wat een energie gaat er in dit corso zitten. Altijd al, natuurlijk, ik weet het. Maar door diverse omstandigheden nu net weer een tikkie meer. Het mooie is dan wel dat iedereen die energie er ook in stopt. Mooie club mensen toch, die corsomensen. Een belangrijke energievreter was dat ik nogal wat tijd heb gestopt in de organisatie, vooral de bestuurlijke organisatie. Met vervanging van bestuursleden en het opvullen van een door ziekte geslagen gat. En wanneer de vervanger dan ook nog een keer vervangen moet worden, dan weet je het wel. Ben trots dat dit gaat lukken, trots op al die mensen dus.
Andere energiepunt is natuurlijk de bloemvoorziening. Toen we begin 2013 voor het besluit over de datum voor 2014 stonden, vertelden we al tegen elkaar: "Welke datum we ook kiezen, het is altijd een uitdaging". Nog even kort, volgens schema zouden we rijden op 26 april (op zich al een late corsodatum). Maar ZM Willem Alexander viert dan zijn verjaardag. Weekje naar voren (afgelopen weekend dus) Pasen, nog een week naar voren (12 april) erg vroeg. Zou het vroegste corso ooit worden. En jawel, juist dit jaar zou het gegaan zijn. Dus we zijn, het is inmiddels bekend, uitgekomen op 2 en 3 mei. Nogmaals, wetende dat dit een stevige uitdaging zou worden. En jawel, het is het dus geworden. Hoewel velen al erg vroeg riepen dat het voorjaar erg voorlijk was, werd dat pas in maart duidelijk (overigens). Want in het begin liep het allemaal helemaal niet zo snel als werd gemeld. Maar ja, gelijk hebben en gelijk krijgen. Daarna ging het snel, erg snel dus.Vooral de hyacinten hadden er de sokken in. Het mag ook bekend verondersteld worden dat een (ons) corso voor zo'n 85 % uit hyacinten bestaat. Het is het mooiste om te verwerken, (ze ruiken lekker), er zijn bijzondere kleuren in, ze zijn redelijk lang houdbaar.

Dus, hyacinten gaan een beetje snel, wij dan maar roepen dat we het wel met (dubbele) tulpen gaan oplossen. Want dat is meestal ook het geval. Mar ook die gaan er snel in 2014. En, nadeel van tulpen is dat je er meer van nodig hebt, wat dus meer (steek)werk betekent, ze zijn minder houdbaar dus je kunt er later in (terwijl ze op het veld wel doorgaan). Komt ook nog bij dat hyacinten normaal niet gekopt worden, dus wanneer het nodig is laten we ze gewoon nog even een paar daagjes staan, bijvoorbeeld omdat ze nog vochtig zijn. Tulpen worden wel gekopt en waneer telers zien dat er slecht weer aan komt, de bloemen behoorlijk op kleur zijn en nagelopen (= gecontroleerd op ziekten en afwijkingen) dan willen ze ze er graag afhalen. Het weet dus wat.
Met man en macht

Maar je weet, er bestaan geen problemen, alleen maar uitdagingen (hoewel ik wel een enkele keer toch in, uhh aan problemen heb gedacht). En daarmee zijn er dan wel weer een paar oplossingen voorhanden. De grootste oplossing lag in Den Helder, inmiddels bekend. Een teler kon in het najaar door problemen, uhh uitdagingen met het planten pas heel laat zijn bollen de grond in krijgen. En daarmee bloeiden ze erg laat dit voorjaar. We merken dat velen meedenken met onze uitdagingen, dus werden getipt over deze betreffende hoek. Afgelopen donderdag en vrijdag zijn ze er dus ALLEMAAL afgehaald en inmiddels staan er 3000 kratten met hyacinten in de koelcel bij de opbouwhallen te wachten. Normaal kunnen we ze een week of twee goed houden. Daar gaan we dit jaar ook vanuit. Maar is wel een uitdaging gelet op tijdstip van koppen en stand van het gewas.
Ook zijn we getipt inzake een grote hoek narcissen (ja echt), beetje laat ook, maar bruikbaar. De naam van de narcis is 'Mainly'. Verdere uitleg overbodig. En vlak in de buurt van de opbouwhal. Zo daar ook in de buurt nog een grote hoek dubbele tulpen in zeer diverse kleuren staat. Met de teler afgesproken dat hij ze zo lang mogelijk probeer te laten staan, waardoor/-na we ze kunnen gebruiken. Mooi dat er zo mee gedacht en gewerkt wordt. Want de rest van de tulpen, die worden het dan dus echt voor het staartje, gaan we snel na het weekend binnenhalen. Er komen veel tips binnen van hoeken die dan op hun best zouden zijn.

Daar staan ze dan, rustig af te wachten
En dan komt er weer een mooi corso, waar veel energie in de bloembedekking is gaan zitten.

Geen opmerkingen: