woensdag 30 april 2014

Dag 1

Het is begonnen, de steekdagen, om ze zo dan ook maar te noemen zijn van start gegaan. De opbouw van het bloemencorso 2014, Energie!, is gaande.
We moesten er al voor dag en dauw uit, want WNL (TV1 volgens mij) zou vanaf 06.30 uur aanwezig zijn om in hun ontbijtshow live uit te zenden. Maar ja, wie er kwam... ze hebben besloten dat naar de donderdagochtend te verkassen. Dus dan weer vroeg uit de veren. Nu komen ze echt (zeggen ze). Maar daarnaast is er veel media wel geweest, Omroep West met radio- en TV-uitzendingen, Hart van Nederland van SBS6 en veel lokale en regionale media. Ook de schrijvende pers, waaronder het Parool. En het ANP meldde zich, komt donderdag. Wat dat betreft staan we dus op de kaart.
Men vraagt wel veel naar de bloemensituatie, huh wat vreemd. Want dat gaat natuurlijk uitstekend. Doch niet vanzelf. Het verhaal zal genoegzaam bekend zijn, vroeg voorjaar en laat corso. En bijna geen hyacinten en ook tulpen precies te vroeg klaar. Maar, zoals al gezegd: Komt toch wel grotendeels in orde. De hyacinten die we alsnog gevonden hebben (jaha in Den Helder) zijn best wel goed de cel uit gekomen. En ook goed te gebruiken. Ook hebben we nog een grote partij dubbele rode tulpen weten te bemachtigen. En zelfs verse narcissen. Daarmee gaat het allemaal wel rond komen. Punt van aandacht (ja, ik ben ook een beetje politicus) zijn de dubbele tulpen (Murillo's) die we een ruime week gegleden hebben gekopt. Die zijn toch wat minder. Ze vallen vrij vlot uit  elkaar, waardoor er behoorlijk uitval is.
Dit vraagt dus wat veel aandacht!
En de te gebruiken tulpen moeten heel dicht op elkaar worden gestoken met veel naalden. Gaat natuurlijk lukken, maar is wel dat punt van aandacht. Gelukkig is iedereen van zeer goede wille en snapt men ook de situatie. Dat is toch het mooie van die enorme groep van corso-adepten. Ze gaan er gewoon voor.
Dat viel ook de commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit, op. Hij kwam naar de opbouwhalen toe om woensdagmiddag de eerste steek te zetten. Goed dat we de gehele ochtend geoefend hebben, zodat hij kon zien hoe het hoort.
Je kunt het met je pak aan, dat steken
De CdK sprake zeer lovende woorden over de Bollenstreek en het bloemencorso. Met ook wat aandachtspunten voor de streek. Ofwel, we moeten onze positie niet laten wegvaren en blijven investeren in ons mooie gebied. Ook de samenwerking beter zoeken. En koesteren wat er is, om het dan en daarna verder uit te bouwen en beter te benutten. Woorden uit mijn hart overigens. De heer Smit heeft wel iets met de Bollenstreek, want in zijn jeugd daar veel tijd doorgebracht, zelfs bij een heel vroeg corso (circa 45 jaar geleden) geholpen en in de schuren en kassen gewerkt. Maar ook in deze periode. Afgelopen zaterdag was hij te gast bij de Bollenstreek Musical De Zwarte Tulp, woensdag dus de eerste steek en zaterdag op de tribune in Lisse, genieten van wat er van gekomen is.
Gewoon een feestje, die opbouwdagen
Want dat is toch weer bijzonder. Op woensdagavond door de hal lopend constateerden we dat men heel aardig op dreef is, missen zelf redelijk voor op anderen jaren. Dat is mooi voor de donderdag want juist de afwerking zal nog wel wat aandacht vragen, kijken hoe de gestoken bloemen zich houden.
Ook bij de organisatie (onze organisatie) loopt het best lekker. De ingezette professionaliseringsslag werpt zijn vruchten af. Dat zie je al wanneer je aankomt. Diverse geel-oranje hesjes komen je tegemoet. Om te helpen en het verkeer en de diversiteit aan verkeersstromen in goede banen te leiden. Ook in de hal gaat het meeste goed. Schone toiletten, moderne bloemuitgifte met de laptop, goede bewegwijzering, noem maar op. Hier en daar met wat strengere afspraken, waar iedereen begrip voor heeft (en wellicht wel wat naar gevraagd heeft). Past namelijk, de wijze waarop het wordt gedaan, bij het corsovirus.
Ook voor de jeugd, dat feestje

Het kost je wat energie, zo'n corso, maar dan heb je ook wat.

1 opmerking:

Amber Schuurmans zei

Als ik jullie zo bezig zie, en lees met het enthousiasme waarmee je schrijft, kan ik zeer zeker begrijpen dat de opbouw voor jullie allemaal een waar feestje is!