donderdag 24 april 2014

Mensen

Het lijkt natuurlijk  wel eens dat het bloemencorso alleen maar over bloemen gaat (en regeltjes), doch er is veel meer. Mensen zijn bij het bloemencorso van de Bollenstreek ook van belang. Allereerst doen we het natuurlijk voor heel veel mensen, mensen die er van genieten en er naar uitkijken. In de streek en van over de gehele wereld. Maar ook mensen die er veel plezier aan beleven door mee te werken aan dit fenomeen. Laat ik er eens een aantal roepen (ik weet, dat is op zich gevaarlijk,, maar ik doe het toch) en dan vooral diegenen die we normaal niet zo nadrukkelijk zien. Want dat we heel veel stekers nodig hebben, dat wisten we natuurlijk al. En dat zijn mensen die we erg graag zien. Allemaal behept met het corsovirus. Maar ook er omheen lopen veel mensen.
Op de corsodag zelf (en natuurljk de vrijdagavond, het verlicht corso) van diverse pluimage. Zo lopen er bijvoorbeeld in de gehele stoet, verdeeld over diverse etappen, zo'n 30 muziekkorpsen. Al lang van tevoren melden al die korpsen zich, ze willen graag meelopen. Ik weet dat er nogal wat korpsen zijn die het bloemencorso hebben gebruikt om hun nieuwe tenue te showen aan de buitenwereld. En natuurlijk mooi om je kunsten zo te kunnen tonen aan dat veelkoppige publiek, die het enorm waardeert. Daarnaast willen we elk jaar ook wat andere muziek in de optocht. Op een aantal praalwagens mechanische, toepasselijke. En dit jaar rijdt (en speelt) de bekende Bollenstreek coverband All stars mee op een grote open vrachtauto. Als afsluiting, om de mensen met plezier terug te laten denken.
Andere categorie die we zien zijn de figuranten. Bij het ontwerpen van de praalwagens wordt nadrukkelijk rekening gehouden met die figuratie. Er zijn altijd enkele praalwagens waarvan we zeggen: "daar spreken vooral de bloemen", maar op de meeste wagens is het het totaalbeeld dat de praalwagen maakt. En daarin die figuranten dus van essentieel belang. We laten ze dan ook steeds beter onderdeel zijn van het corso. Natuurlijk, ze zwaaien nog af en toe en dat mag ook, maar verder spelen ze gewoon een goede rol. Voor de jury ook een meewegende factor bij de beoordeling. (En met zoveel musicalsterren in de Bollenstreek (De zwarte tulp), moet ook de figuratie wel steeds beter worden.) Dit jaar overigens twee bijzondere figuranten, van naam en faam. Op de praalwagen van Omroep MAX, die de toepasselijke titel heeft: Nederland in beweging, figureren de twee presentatoren. Olga Commandeur en Duco Bauwens maken de gehele stoet mee (alleen op zaterdag, dat dan weer wel). Ben ik best trots op.
Mense die we niet zien, zijn de tractorchauffeurs (tegenwoordig praalwagenchauffeurs, want de nieuwe onderstellen hebben geen tractor meer.). Zij moeten die gevaartes toch maar veilig in Haarlem zien te krijgen, een heel klusje. En voor dag en dauw aanwezig en tot ver na het avondgloren in de weer. Het is al zondag waneer zij hun bed zien. Enne, de meeste worden inmiddels ook aangekleed en uitgedost als figurant (alleen zij zwaaien nog wel erg veel ....).
Ook catering is natuurlijk erg van belang. Op zo'n lange dag, met altijd bijzondere omstandigheden al is het maar qua weer, moeten al die medewerkers en deelnemers wel van voldoende en goed eten en drinken worden voorzien. Mensen van ons, maar ook instellingen, scholen en organisaties verzetten daarbij veel werk. Er moeten bijvoorbeeld maar liefst 2000 broodjes worden klaargemaakt.
We werken met een relatief klein bestuur en veel uitvoeringscommissies, die zijn allemaal ook op de corsodag druk in de weer. Zorgen dat de chauffeurs door kunnen, de verkeersregelaars hun werk kunnen doen, de mensen kunnen eten, kortom druk bezig met het gehele logistieke proces, want dat is het dan vooral. En, ook daarheen ik trots op, bijna alles gaat dan ook erg goed, waardoor al die mensen aan de kant en achter de televisie(s) blijvend kunnen genieten.
Zo maar houden en telkenjare weer iets verbeteren.
Gelukkig kon hierbij de machine goed hulp bieden
Enne, het bloemencorso heeft ook iets met bloemen. Vandaag is een heel grote hoek dubbele tulpen gekopt, die we al geruime tijd in het snotje hadden. Ze moesten er nu toch echt af en dat is ook gelukt. Nu maar hopen dat ze het even uithouden in de koelcel. De teler heeft zijn uiterste best gedaan om ons daarbij zo veel als mogelijk behulpzaam te zijn. Ook die mensen moet ik daarom natuurlijk noemen, de telers die ons door dit lastige voorjaar heen helpen. (Komt overigens zelfs nog een hoek narcissen in aanmerking om te figureren op de praalwagens, echt.)

Geen opmerkingen: