donderdag 16 april 2015

Wie de jeugd heeft, ...

Al wat vaker heb ik aangegeven dat het bloemencorso echt iets van de streek is, maatschappelijk verankerd, bindend binnen en tussen verenigingen, maar ook hele families betrekt. Er staat wat dat betreft een heel mooi artikel in de corsokrant (die dit jaar in een oplage van maar liefst 220.000 wordt verspreid) over een familie die op heel veel manieren betrokken is bij het corso. Leuk om te lezen volgende week.
Ook bij de jeugd leeft het corso, we doen daar veel aan en ook in de diverse doorkomstplaatsen wordt er veel aan gedaan door plaatselijke groeperingen of enthousiastelingen.
We moeten er nog wel wat aan doen 
Zo komen er veel scholen naar de opbouwdagen in de Klinkenberghallen, in schooltijd of op woensdagmiddag. Voor die scholen hebben we dan ook speciale afspraken, tot aan het op bepaalde (ja, wel de wat minder drukke) momenten gratis binnenkomen. De gemeente Teylingen zelfs, die altijd de 1e steek organiseert (met Johan Vlemmix dit jaar dus), richt zich eveneens op de jeugd door er een wedstrijd aan te verbinden, ijsjes uit te delen of cup cakes te maken. Om de kinderen enthousiast te maken voor het corso, bloemen, bollen, de streek, maar dat worden ze eigenlijk “vanzelf al”.
In veel plaatsen worden inmiddels moza├»ekwedstrijden georganiseerd, waarbij je steeds meer jeugd ziet, zeker daar waar straten of buurten zich met zo’n moza├»ek bezig houden. En natuurlijk de vele kindercorso’s in de streek. Komend weekend al, en in het corsoweekend, van tevoren of kort voorafgaand aan het bloemencorso zelf. Dat is zo leuk om te zien. En niet om het een of ander (ik ben Voorhouter, voor wie het nog niet wist), maar het kindercorso in Voorhout spant daarbij toch wel de troon. Overigens, die andere kindercorso’s mogen er ook zijn en hebben hun charme, maar die in Voorhout is wel echt heel leuk en bijzonder. Een enorme optocht van versierde van-alles-en-nog-wat’s.  Kinderen vergezeld van papa, mama, opa en/of oma , met fietsen traptractoren, bolderkarren, zelf gefabriekte voertuigjes, kinderwagens, driewielers, nog veel meer. En allemaal mooi opgemaakt. De laatste jaren ook steeds vaker in het thema van het “grote“ corso. Of het het grootse kindercorso is, dat weet ik niet, het is in ieder geval erg groot en het al zeker het grootste zijn dat “zelf” wordt gemaakt. Bij een ander groot kindercorso worden namelijk de fietsen allemaal centraal door arrangeurs gemaakt. Her niet, hier maken de kinderen, soms een beetje geholpen door de grote mensen…, al die kunstwerken.
Dit gaat zo leuk worden ......

Ik zei al: steeds meer in het thema van het grote corso. Er zijn zelfs twee mini-kinderpraalwagens in de maak bij ons. Ik heb er stiekem foto’s van gemaakt, een al in de purschuim gezet, de ander nog in het karton. Leuk he!
Zal er nog een zwaailicht op komen…..?
Geen opmerkingen: