maandag 27 april 2015

Mode(rn)

De jeugd kijkt naar de jeugd
Steeds minder, maar zo af en toe hoor je nog wel eens de term oubollig en Voor oude mensen. Ik denk dat dit inmiddels wel is gelogenstraft, wanneer je ziet hoeveel jeugd en jonge mensen betrokken zijn bij het bloemencorso. Dat geldt natuurlijk sowieso voor de opbouw en in de opbouwhal, maar zeker ook voor het publiek. Langs de kant van de weg zie je echt wel veel jeugd staan en ook de activiteiten die naast en rondom het corso worden gevierd trekken veel jongeren. Kijk maar eens op het Vierkant in Lisse, wat een enorme hoeveelheid feestvierders dat trekt. Toen ik 13 jaar geleden het voorzittersstokje overnam, gaf ik aan dat we het publiek niet perse hoeven te verjongen, maar we moeten we zelf voldoende blijven vernieuwen en veranderen om de gemiddelde leeftijd hetzelfde te houden. Dus niet (nu 13 jaar later) die gemiddelde leeftijd 13 jaar hoger, maar hetzelfde als destijds. Ik denk dat we kunnen zeggen dat dit zeker geldt.
 
Veel belangstelling in Haarlem, ook na afloop
Ook op zondag gold dat adagium. Was nog even in Haarlem en ook daar loopt en is een grote massa op de been. Veel toeristen ook weer, alle (nou ja) talen wel zo’n beetje gehoord, en veel ouders met kinderen plus jongeren. Het weer zat ietwat tegen, maar dat kon je niet echt merken aan het bezoek. Het corso staat het liefst (weer) op de Grote Markt, maar de Gedempte Oude Gracht heeft toch ook wel wat. Een groot voordeel is wel dat alles bij elkaar staat, in een kleurig langgerekt lint. Stond trouwens een enorm beeldscherm met daarop de opnamen, gemaakt door Haarlem 105, van het rijdend corso de dag er voor. De verbinding tussen Haarlem en de Bollenstreek dus in feite. Leuk bedacht. Vond dat de sfeer er ook goed in zat in Haarlem, veel winkels open en druk bezochte horecagelegenheden. Goed voor alles in Haarlem.
 
Tja
En dan gaan we daar weg. Dat is altijd toch wel weer een bijzonder gebeuren. Zo aan het eind van de dag zie je langzamerhand steeds meer mensen naar de praalwagens komen die er wat omheen gaan dremmelen. Want ja, ze willen wel een bloemetje hebben en meenemen. We zijn maar gestopt dat tegen te houden, maar, het moet me wel van het hart, de manier waarop het gebeurt is wel een bijzondere. Neem nou gewoon een bloemetje mee, dan vinden we dat nog niet echt heel erg. Maar graaien, rauzen, duwen, dat hoeft toch allemaal niet? De praalwagens staan inmiddels allemaal op een grote parkeerplaats gebroederlijk te wachten op wat komen gaat, de ontmanteling. Normaal gaan we daar op maandag al mee aan de slag, maar Koningsdag verhindert dat dit jaar, dus vanaf dinsdag komen de onderstellen weer boven om terug te gaan naar de opslag. De bovenbouwen worden afgevoerd, dit jaar gaan we daarbij nog eens wat nadrukkelijker onderzoeken of we er nog wat mee kunnen en of er wat meer aan scheiding van de stromen gedaan kan worden.
Wachten op wat komen gaat, de sloop

Corso 2015 is ten einde, het was een mooi corsojaar dit jaar, in mei volop evaluaties, dan ietsje rust nemen om snel na de vakantie weer aan de slag te gaan met corso 2016. Van 20 tot 24 april is het dan corsoweek, op 23 april rijden we de mooie stoet van Noordwijk naar Haarlem. En dat alles met als thema: Flowers & Fashion. Ik weet nu al dat ik dan heel mooie schoenen mag dragen.


Geen opmerkingen: