woensdag 15 april 2015

Schijnbare rust

Niet zo veel gebeld (alleen midden in de nacht dus) en ook anderszins wat minder hectiek dan de afgelopen dagen. Er wordt wel volop gewerkt en gebouwd aan het corso. Alle praalwagens zijn inmiddels op de plek van de opbouw in Sassenheim en de laatste wordt in het purschuim gezet. Dan is dat klusje geklaard. Toch zijn ze nog niet helemaal klaar voor de start van het steken. Er wordt nog gewerkt aan de plekken waar de bloemwerken geplaatst moeten worden, hier en daar komt een stukje zijde (en dan niet omdat er niet genoeg bloemen zijn, maar omdat het op sommige plekjes echt onmogelijk is om te kunnen steken). Ook staan er al verfstreken op de eerste praalwagens, waarmee de kleurvlakken worden gemarkeerd.
De cel dus steeds voller met hyacinten, de geur komt je tegemoet. Ook de overige bloemen zijn inmiddels besteld (maar nog niet geleverd, dat komt volgende week pas), die voor het bloemwerk op de praalwagens, maar ook voor de diverse luxe wagens die meerijden in het corso. We noemen dat nog steeds luxe wagens, maar die lading wordt daarmee allang niet meer gedekt. Wel de nodige “echte” luxe auto’s, maar ook een Twizy, dat is volgens mij een elektrische brom/scooter/auto-achtig voertuig. Plus een grote groene tractor, die volop in de bloemen komt, forse vrachtauto’s (die dan ook wel voor het vervoer/optreden van muziekbands zijn: Kleintje Pils, de Blaskapelle en op vrijdagavond in Noordwijkerhout voor de jonge streekband Shaken not Stirred en de thuiswedstrijdpretband De Koetillers) en nog enkele media-auto’s van Haarlem 105 en Bollenstreek Omroep Bo.
Kleintje Pils in Duitsland

De arrangeurs zijn druk doende te bedenken hoe zij op al die bijzondere voertuigen op een bijzondere manier het bloemwerk kunnen plaatsen, want het worden stuk voor stuk weer ware kunstwerken.
Dinsdagavond had ik nog even tijd om een verhaal over het corso te houden voor de leden van de Vereniging Oud Lisse. Dat was leuk om te doen. Dat Oud slaat overigens op het feit dat ze zich bezig houden met vooral oude gebouwen (zo te zeggen), maar zegt ook iets over de gemiddelde leeftijd van het publiek (oeps). En dat was dus wel heel aardig, want velen hebben nog het nodige te vertellen over de corso’s van destijds. Zoals het steken in stro, het op de vuilnisbelt aan de Tespellaan (daar waar nu een golfbaan is) laten indrogen van de praalwagens en vervolgens in de brand steken van het stro en de verdroogde bloemen. Het kon toen allemaal nog en had ook zijn charme. En natuurlijk is het goed dat er ook heel veel veranderd is.
Zoek overigens nog wel een archivaris voor de 68-jarige geschiedenis van het Bloemencorso Bollenstreek.

En ook achter de schermen: een deel van de gele borden is geplaatst. 10 dagen voor de datum van het bloemencorso.
Daar is ie dan, ruim op tijd

Geen opmerkingen: