vrijdag 17 april 2015

Opbouwen

Er komt wat voor kijken, voordat het corso op de weg staat en kan gaan rijden. Natuurlijk is er een aantal mensen jaarrond mee bezig en een heel grote groep vanaf de jaarwisseling. Doch de grootste aantallen helpen uiteraard de paar dagen voorafgaand aan het corso, bij het steken en wat daar allemaal weer bij komt kijken. We noemen die dagen daarom al een heel tijdje: de opbouwdagen en soms ook wel de opbouwtentoonstellling. Dat  vind ik zelf dan weer een wat curieus woord, want werken is toch geen tentoonstelling (andersom misschien nog wel). Een aantal jaar geleden is ook daar een professionalseringsslag op los gelaten. Ten behoeve van de opbouwers en de werkzaamheden, maar ook voor de bezoekers. We zagen dat in dat bezoek de klad wat begon te komen.
Maar goed dat dit niet zo zichtbaar is
Overigens, vanuit de regelgeving werden ook aan de opbouwdagen steeds weer meer voorwaarden gesteld. Weer terecht, maar ook hier, soms toch wat aan het doorslaan. We willen zelf echt wel dat het goed en veilig verloopt. Als je het komend corso binnenstapt in de opbouwhal zal je merken dat we het allemaal weer een stap echter doen. Ook al is het voor een paar dagen, het lijkt net alsof we het langzamerhand bedrijfsmatig en professioneel doen. Petje af hoor, voor iedereen.
Afgelopen week is de hal, die ’s winters een tennishal is, omgebouwd: vloer over de tennisvloer, plastic laag eronder (tegen het water), waterafstotend karton er op (tegen het water en vuil) en aan de slag. Dit weekend de volgende fase, EHBO ruimte inrichten, cateringruimte inrichten, verkoopruimte inrichten, fietsenstalling (voor 300! Fietsen) inrichten, parkeren regelen, ontvangstruimte inrichten (komen namelijk best veel speciale gasten). Kortom, kortom.
We zien derhalve de bezoekersaantallen weer toenemen. De bezoekers moeten ook het gevoel hebben dat ze welkom zijn (ook al is het voor de werkers best wel eens lastig, ik weet het, maar het zijn onze klanten). Vorig jaar ook begonnen met het (gestructureerd) geven van rondleidingen. Van groepen, maar ook de individuele bezoeker kan daarbij aanhaken. Inmiddels hebben we daarom al vijf rondleiders en ze hebben allemaal een redelijk vol schema. Ook zijn er diverse netwerkbijeenkomsten voor ondernemersclubs of andere verbanden. Daar zal ik vooral ook mijn opwachting maken (en rondleidingen geven). Een van die clubs is het Radisson Blu Palace Hotel Noordwijk. Daar zal ik extra zorgvuldig aandacht aan geven. Palace namelijk is een belangrijke partner voor ons, met de presentatie-avond en het medewerkersfeest. We komen er graag en willen daarom graag wat terug doen.
Mag trouwens (w.s.) dinsdag nog op de TV en dan wel de Turkse staatstelevisie. Maakt een documentaire over de totstandkoming van het bloemencorso. In dat kader gaan we ook nog op bezoek bij de Hortus botanicus Leiden. De bolgewassen vinden namelijk gedeeltelijk hon oorsprong ook in Turkije en omgeving. Carolus Clusius, de stichter van deze hortus, was daarin de sleutelfiguur.
 
Zoveel zijn het er dan wel niet meer, maar blijft imposant 
En, de tractoren zitten onder de (oude) onderstellen. Altijd spectaculair om te zien.Geen opmerkingen: