zondag 20 april 2008

Collecteren of bedelen

Het bloemencorso draait voor een super groot deel op vrijwilligers. Toch hebben wij ook de nodige pegulanten nodig om het corso op de weg te krijgen en te laten rijden door de Bollenstreek en naar Haarlem. Die gelden komen van deelnemers voor de praalwagens, luxe wagens en niet te vergeten de wagens in de promotiestoet. Daarnaast ontvangen we gelukkig van die en gene subsidies en sponsorgelden. En desondanks is het elk jaar weer een kunst om de begroting sluitend te maken. De laatste paar jaar lukt dat overigens weer.

Het corso vermaakt veel mensen, van de makers tot de kijkers. Al die kijkers worden zo maar vergast op een mega leuk evenement en hoeven daar niets voor te betalen. Naast dat dit niet eens zou kunnen (hoe maak je een 40 kilometer lange route zodanig dat men er alleen na betaling in kan?), willen we dat ook niet. We vinden het gewoon leuk om het corso te laten rijden. Toch weten we dat veel mensen wel wat willen betalen. En daarom zijn we enkele jaren geleden begonnen met het schooien, een term die we uit het zuiden van het land hebben geleend. Het wordt ook wel collecteren genoemd, vandaar dat we ook hier weer vergunningen voor nodig hebben. En wat dan weer zo aardig is, we rijden door 8 verschillende gemeenten en al die gemeenten maken dan weer een eigen vergunning met eigen regels. En die regels zijn dan ook nog eens niet op elkaar afgestemd. Ga er dus maar weer aan staan. Dat geldt overigens ook voor de gewone vergunningen. Die variƫren van een enkel briefje met: Het mag en doe het goed tot een overzicht van 8 pagina's met Do's en Don'ts.

Maar terug naar het schooien. We hebben gemerkt dat veel bezoekers het helemaal niet zo erg vinden en er zelfs "blij om zijn" zodat ze de gelegenheid hebben om een kleine geste te geven. In de politiek kwam aan begin van dit jaar ineens op tafel dat men (althans in een gemeenteraad ergens in de Bollenstreek) vond dat we aan het bedelen moesten. Wij zien dat zelf dus heel anders. Die gemeente mag ons dus best financieel meer ondersteunen, maar wij blijven de mensen de gelegenheid geven ons ook financieel te ondersteunen.

Dit jaar zullen daar zelfs echte speakers bij worden ingeschakeld. In elk dorp/kern hebben we een bekende opperspreekstalmeester (die dus de wieleronden doet of de hardloopwedstrijden of een konijnenveiling) bereid gevonden in die kern aan te kondigen dat de schooiwagen er aan komt en wat daar de bedoeling van is. Ze gaan dat zelfs in het "buitenlands" doen. Ben heel benieuwd hoe het gaat en hoe het (be)valt.

Geen opmerkingen: