zondag 22 april 2012

Mazzel

De winnaar van 2012: Napraten
En goed georganiseerd en geregeld. Het begon wat somber, corsodag 2012 in Noorwijk, het spetterde en regende zelfs. Beetje jammer bij de aftrap en onderweg naar Voorhout ging het even echt van jetje uit de lucht. Maar, daarna knapte het snel op, de zon brak door en het werd heel aardig weer. Later op de dag konden zelfs de dikke jassen wat dunner worden. De figuranten en chauffeurs zijn dus wel nat geregend en hadden het fris, maar het kwam allemaal goed, ook voor het publiek. Mazzel met het weer dus uiteindelijk. Onze bijzondere figurant Sjull Paradijs, die het stuk van Sassenheim tot Keukenhof meefigureerde kon van geluk spreken.
En daarmee werd corso 2012 weer een succeseditie. Zelfs in het begin konden we het niet echt merken aan de bezoekersaantallen. Op de tussenstukken wellicht wat rustiger. Maar daarna was het net zo druk als de laatste voorgaande edities. Het verkeer in de streek liep al snel vast, maar dankzij alle maatregelen kon daar goed op gereageerd worden. Al die maatregelen waren overigens prima, iedereen wist veel beter dan anders wat er moest gebeuren, er kon snel gehandeld worden en daar waar improvisatie nodig was, kon dat (gelukkig) ook nog steeds. Ik hoop dat al die betrokkenen van overheidswege dat ook gezien hebben, want het weghalen van improvisatie leek wel eens het doel (oeps). En de vele extra inzet die we hebben moeten plegen heeft dus ook gewerkt. Hier en daar vingen we wel opmerkingen over overkill op, maar dat is nu net het aspect van de evaluatie, die we snel op gaan zetten. Enne, "mijn"  eigen vrijwillige verkeersregelaars deden het net zo goed als de ingehuurde (zei hij met gevoel voor understatement).
Maar laat het nu om het corso gaan. Een gigantische mooi corso reed voorbij. De mensen genoten, het warren ook mooie praalwagens en bijzondere voertuigen. Weer heel anders dan in de verlichte editie. Ook het harde werken daarvoor en daaraan is dus goed beloond. Alle betrokkenen daarbij weten het hoge niveau van het corso van de afgelopen jaren vast te houden en te verhogen. En waren er in het verleden een paar (steevaste) uitschieters, nu zitten alle praalwagens bij elkaar in de buurt, op dat hoge niveau dus. De uitslag van de praalwagens, die ik in het Ford museum bekend kon maken (daar ga ik dus wel iets anders voor verzinnen) is als volgt:
1 Napraten
2 Rooksignalen
3 (Mis)communicatie.
De prijsuitreiking zelf is op 12 mei op de medewerkersmiddag.

Muziek ging ook weer goed, heel anders dan vorig jaar, toen we vooral muziek op de praalwagens hadden. Nu dus mooie korpsen en (heel) levende muziek op een aantal wagens tussendoor. Die laatste groep(en) bleven gaan, van begin tot einde het publiek opzwepen. Petje af voor die inspanningen.
Jammer dat een muziekkorps even het tempo niet bij kon houden en dus onaangekondigd stopte en pauzeerde (en nog jammerder hoe zij reageerden bij het aanspreken daarop). Want daardoor ontstond er een gaatje. En laat het op dat vlak nu ook goed gegaan zijn. Dit gaatje werd uiteindelijk wel weer gedicht en sowieso is ons onderliggende motto Aaneengesloten en op tijd behoorlijk goed gelukt. Op veel plekken waren we zelfs iets voor schematijd. Daarmee konden we een uitdaginkje in Hillegom via goed improviseren goed oplossen. Even stil staan, de kleine gaatjes dichten, route vrijmaken en op schematijd rijden maar. Het stuk waarop het niet echt lukte is het stuk in Voorhout na de spoorwegovergang. We weten het, maar heh blijf tammer. En ik het het gevoel dat er maar treinen bleven komen, elke keer weer gingen de bomen omlaag. Hoe we dat nu in de evaluatie gaan bespreken, ik ben benieuwd.

Het twitteren is goed gelukt. Via de "corso-twitter" gaven we allerlei actualiteiten door, dat werd goed gewaardeerd, merkte ik. Ook stuurden we enkele keren via een SMS bom een update aan alle direct betrokkenen. En de twitterbalk was een succes. Hoe dichter we bij Haarlem kwamen hoe intensiever het werd gebruikt. Het was ook leuk je eigen berichten terug te kunnen zien. En de enkele "misbruiktweet"  werd goed afgevangen. Dat is dan toch wel nodig.

Veel aandacht van heel veel media. Ook het NOS journaal maakte opnames en zond nog wat uit. Tot de problemen met het kabinet en het ongeval in Amsterdam, maar dat snap ik dan ook nog :-).

Zondag nog genieten in de binnenstad van Haarlem, dan afbreken en afbouwen. Dan is corso 2012 goed voor de geschiedenisboeken.

Geen opmerkingen: