vrijdag 20 april 2012

Bewonderdag

Het is toch eigenlijk wel een heel mooie dag, de donderdag van de corsoweek. Een enorme hoeveelheid vrijwilligers in de hallen aanwezig om hun noeste steekarbeid te verrichten. Veel bezoekers van heinde en ver. Lekkere muziek. Veel activiteiten, zoals borrels. Kortom, je hoeft je geen moment te vervelen.
Het is echt de dag van de stekers en de stekersverenigingen. Sterkersverenigingen zijn in het dagelijkse leven bezig met hun eigen ding, sporten, scouting, volkstuinen onderhouden, noem maar op. En in de corsoweek zijn ze dus omgedoopt tot stekersvereniging. Alle handen kunnen dan gebruikt worden en dat gebeurt dan ook. Juist in die verenigingen kun je stellen dat er sprake is van corsokoorts. Dit jaar, ook vanwege het leuke aantal deelnemende praalwagens, hebben we een aantal nieuwe clubs die zijn omgedoopt tot stekersverenigingen. Leuk te constateren dat ze meteen hun deuntje konden mee blazen en met volle overgave hun klus klaarden. Zelfs zo fanatiek dat we nog ons best moesten doen een probleem op te lossen door een stuk steekwerk te verwijderen. Wat was het geval? Op de praalwegen De Krant staat een grote kaart van Nederland, de bedoeling was (en is weer) dat deze kaart moet gaan draaien. Alleen, communicatiefoutje, de arrangeur had met zijn bloemwerk daar geen rekening mee gehouden. Gevolg, wanneer de landkaart zou gaan draaien zou Zeeland een grote ronde cirkel van gebroken bloemen veroorzaken. Oplossing: De Hedwigpolder verkopen aan Vlaanderen oftewel een deel van Zeeland afhalen. Maar toen kwamen de stekers in opstand: ons mooie werk. Uiteindelijk is de Hedwigpolder toch gesneuveld (waarbij ik maar geen overleg met Bleker heb gevoerd).
Hoe zou Valent gaan heten?
Ook de luxe wagens zijn weer van hoogstaande kwaliteit. Mooie uitvoeringen (van auto's en) arrangementen en bloemen. Dat wordt weer genieten. Ik had al eerder geschreven, dacht ik, dat steeds meer organisaties het corso als platform gaan zien voor hun uitingen, wat klinkt dat. Zo maakt Valent zijn/haar nieuwe naam bekend via het bloemencorso. Dus er staat ergens een stiekem mooi voertuig te wachten op een onthulling.
Nog even terug naar de praalwagens: de arrangementen zijn dit jaar ook wel heel erg toepasselijk op de ontwerpen van de praalwagens, een echte eenheid tussen bloemen en steekwerk en boodschap.
Nog even terug naar die boodschap, vanavond ook nog twee verhalen gehouden voor twee verschillende groepen ondernemers. daarbij uiteraard het belang van het bloemencorso voor de Bollenstreek onderstreept, voor het toerisme, maar ook voor het andere bedrijfsleven en de economie voor de regio. Volgens mij, en ook dat roep ik al jaren, wordt er al veel uitgehaald en valt er nog meer uit te halen.
Nog even terug naar de stekersverenigingen. Vanavond was er een uitgebreide delegatie van het Bloemencorso uit Zundert. Ook een spectaculair corso, met veel overeenkmsten en verschillen. Het bouwproces is bijvoorbeeld redelijk vergelijkbaar. Het werken met stekersverenigingen veel minder. Daar werkt men meer met buurtschappen, die op hun eigen locatie het bouwen van de praalwagens regelen. Dus kleine opbouwdagen in feite. De corsokoorts is daarmee wat meer verspreid (maar er is er daar ook wel sprake van). Leuk om zo hun kennis en ervaring te delen, we gaan zeker een keer een tegenbezoek brengen.
Schreef ik eerder deze week dat de twee problemen met de twee teruggetrokken muziekkorpsen waren opgelost, dat was even te voorbarig. Dus vandaag (ook zelf) druk bezig met het regelen van een alternatief, waarvoor dan ook weer een aanhangwagen moest worden geregeld en dat dan weer voor maar een deel van de route. En: goedgekomen.
De twittervogel voor koffietijd, in vol ornaat 
De meeste praalwagens zijn inmiddels klaar, dus vrijdag kan men in de opbouwhallen volop genieten van die 20 mooie praalwagens en de vele bijzondere voertuigen. Dus donderdag bewonderdag voor alle energie en inzet en van de koorts, vrijdag genieten van al het moois.
En vrijdag weer volop tijd besteden aan de media. 's Middags naar de opnamen van Koffietijd (voor de uitzending op zaterdag). En in de ochtend komt de ambassadeur van Azerbeidzjan, vergezeld van de winnaars van het Eurovisie songfestival 2011. Omroep MAX maakt opnamen om mee te nemen in de integrale uitzending van het bloemencorso 2012: Communicatie.

Geen opmerkingen: