woensdag 11 april 2012

Er komt steeds meer bij

Toen ik tien jaar geleden aantrad bij het corso, was een van mijn eerste opmerkingen: Er moet toch meer uit te halen zijn, uit zo'n mooi evenement. Ik voerde een discussie met een winkelier (die duidelijk nog geen ondernemer was (later goed gekomen)), die me vertelde dat het corso maar niets was. Immers op het moment dat het corso langs reed was zijn winkel helemaal leeg. Ik gaf hem te kennen dat hij het toch niet helemaal snapte, want wanneer heb je nu zoveel potentie in de straat lopen: juist tijdens het corso. En wanneer het corso langs komt, doe de deur dicht en geniet. Maar zorg dat je juist voor en na die tijd de mensen leuke extra's biedt, zoveel extra mensen, sla het bekende slaatje er uit. Zo'n zelfde idee had ik ook richting de gemeenten en andere betrokkenen, doe iets met dat corso, organiseer rondom het corso, op de corsodag, maar ook er voor en erna allerlei leuke, bijzondere, grappige, gezellige, spontane extra activiteiten.
Vandaag waren de persconferenties van het bloemencorso 2012 in Haarlem en in Noordwijk. Ik heb (misschien wat uitgebreid) verhaald over het 65e bloemencorso, alle leuke zaken, alle uitdagingen en de energie die het oplevert. En: die andere betrokkenen verhaalden over wat er in Haarlem, in de Bollenstreek en bij Keukenhof inmiddels extra wordt georganiseerd. Het gaat in deze weblog te ver om alles te herhalen, maar het is een enorme lijst geworden, en er kan nog meer bij.
Mooi te merken dat zeker bij de persconferentie in Noordwijk, waar de vrij bollengemeenten acte de présence gaven (Haarlem overigens ook), men zijn uiterste best deed om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Op een leuke en gezonde manier elkaar de loef probeerde af te steken. Grappig dat in Noordwijkerhout een shantikoor uit Katwijk optreedt en in Hillegom een uit Sassenheim. En Hillegom belegerd gaat worden door Napoleon en een klein leger. Waar, uit welke gemeente, zou dat legertje vandaan komen?
De eerste steek in 2011
De eerste steek in Teylingen, tijdens de opbouwdagen in de Klinkerberghallen te Sassenheim, wordt een evenementje op zich. Dit jaar met als speciale gast Gerda Havertong, wat natuurlijk alles te maken heeft met de titel van de Teylingen wagen: Weg met analfabetisme. En daaraan heeft Sesamstraat goed meegewerkt. Die eerste steek is een mooie coproductie van de gemeente Teylingen en het bloemencorso.

In de meeste dorpen zijn of komen de mozaïekwedstrijden weer terug, met veel animo voor deelnemen. In Lisse hebben de eerste keer na de terugkomst zich al 40 kandidaten gemeld. Omdat, zoals gezegd, wij het van belang vinden dat er in en rondom het corsoweekend meer mooie Bollenstreekevenementen worden georganiseerd, helpen we graag mee aan de bloemvoorziening voor enkele van de mozaïekwedstrijden. Daarmee ook hier een soort van coproductie. We zijn inmiddels ervaren met het aangaan van de uitdagingen met betrekking tot de hyacinten, nietwaar!
Hard werken in het veld
Vanmorgen, woensdag, begonnen met snijden, vanavond al zo'n 1400 kratten gevuld met mooie en welriekende hyacinten in de cel. We hebben er zo'n 7000 nodig, inclusief die voor de mozaïeken, dus we hebben nog wat te gaan. Maar goede velden in het vizier en nog een week de tijd om te snijden.

Geen opmerkingen: