dinsdag 10 april 2012

Hyacinten en de media

Vandaag behoorlijk wat tijd besteed aan de media, allereerst omdat er woensdag twee persconferenties zijn, een in Haarlem en een in Noordwijk. Dus volop in de voorbereiding daarvan. Maar ook omdat de media zeer geïnteresseerd zijn in de situatie met betrekking tot de hyacinten. Kranten schrijven er al wat langer over, ook de zenders volgen op de voet wat er gebeurt met het corso en de bloemen. Vanmiddag opnames van Hart van Nederland, van SBS6, in de opbouwhal en op het veld in de hyacinten. Op zich trouwens een heel leuk item met een korte doorkijk naar de werkzaamheden waarmee we momenteel druk doende zijn, de praalwagens steekklaar maken. Dat is dus het wikkelen van de stalen karkassen met folie en karton, om daaroverheen dan het purschuim te spuiten waar later de bloemen, hyacinten!, met lange steeknaalden gestoken kunnen worden. En om die bloemen, hyacinten!, ging het dus, in ieder geval voor Hart van Nederland. Dat het een spannende aangelegenheid gaat worden is inmiddels wel bekend. Maar, roep ik overal, het komt goed. It geat on, zoals de journalist zelf al constateerde. Het is een heel georganiseer en voor ons nogal wat meer werk. En als we overstappen op tulpen, wat de uiteindelijke uitweg kan zijn, ook meer werk voor de stekers. Je hebt gewoon meer tulpen, ook al zijn het dubbele tukpen, nodig per oppervlakte. Het is ook wat ander werk, tulpen steken ten opzichte van hyacinten steken.
Daarover gesproken, komende donderdagavond vindt een heuse workshop plaats voor de stekersverenigingen. Daar vertellen ervaren stekers aan elkaar en aan de nieuwerlingen hoe de praalwagens het beste en mooiste gemaakt kunnen worden. Vorig jaar voor het eerst gedaan en dat is goed bevallen. Afgelopen donderdag, 5 april, trouwens ook nog een workshop gehouden en wel voor de figuranten. Die term dekt misschien zelfs de lading wel niet meer, want figuranten figureren en onze nieuwe praalwagenbewoners acteren meer, treden op en passen bij het onderwerp van de desbetreffende praalwagens. Het zijn allang geen zwaaimeisjes meer, hoewel er best af en toe gezwaaid zal en mag worden.
Vanavond ook nog de definitieve invulling met muziek in het corsobestuur afgetikt. Ik heb al eerder verteld dat er weer drumbands, meer nog showbands, mee gaan lopen. Daarnaast zetten we ook door op uitbreiding in de muzikale invulling tijdens het bloemencorso. Zo treedt op Burundi Drums als ook de Dala Kana percussieband. En natuurlijk de wereldbekende coverband All Stars uit de Bollenstreek. In Noordwijkerhout (uiteraard) wordt dit alles aangevuld met een "pretband", te weten de Koetillers. Genieten weer.

En woensdag gaan de eerste hyacinten gesneden worden, de eerste van duizenden kratten.

Geen opmerkingen: