maandag 4 april 2011

Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden

Het is net als met schilderen, je bent de meeste tijd met de voorbereidingen bezig, zodat je straks, vanaf de woensdag van de eerste steek tot en met het rijden van het corso, snel kunt schilderen, oh neen werken.

Vandaag was weer zo'n voorbereidingsdag. Zo is begonnen met het leggen van een vloer. Wat? Ja, ook dat hoort er bij. We bouwen het bloemencorso namelijk op in een grote exportschuur, die in de winter wordt gebruikt voor tennis. En een tennisvloer kan wel tegen ballen en piepende schoenen, maar niet tegen water en bouwactiviteiten. Dus de gehele vloer wordt voorzien van een houten vloer, daaronder plastic en daarop geplastificeerd karton. Dat karton trouwens is hetzelfde karton dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld de fruitsap pakken van te maken en wordt door de fruitsappenpakkenmaker ter beschikking gesteld. Je ziet, we bewegen ons in allerlei werelden.

Andere voorbereiding was die aangaande het schooien. Want ja, ook dat gaan we weer doen. We kunnen niet zonder, financieel gezien, maar ook weten we dat veel mensen ons willen bijstaan en nu weten ze ook hoe ze dat kunnen doen. Het schooien wordt gedaan door een grote groep scouts uit Noordwijkerhout, die de gehele route met collectezakken aan lange stokken langs het publiek gaan (soms te veel langs, moeten ze er tussendoor lopen, maar ook dat leren we ze). Op de schooiwagen zelf, steeds meer een echte praalwagen trouwens, staan de nodige figuranten de mensen te verleiden om hun geld in de vangarmen op de schooiwagen te gooien of aan de scouts te doneren in die collectezakken. Figuranten die we in de zoektocht naar Zorro hebben weten te strikken. En sinds een paar jaar kondigen per dorp plaatselijke beroemdheden de komst van de praalwagens aan, de door ons genoemde speakermannen (ja, vrouwen hebben we nog niet kunnen vinden). En met die mensen hebben we vandaag weer allerlei werkafspraken gemaakt, dat ging heel goed, want de meeste hebben inmiddels een paar jaar ervaring en daarmee ook weer tips voor ons, de figuranten en de scouts. Mooi hè.En waar het natuurlijk allemaal om gaat, is het steken van de (meestal) hyacinten op de praalwagens. Daarin maken we slagen, de kwaliteit wordt steeds beter, waardoor de praalwagens in Haarlem ook nog mooi kunnen staan te wezen. Dit jaar hebben we voor zowel de cracks als voor nieuwelingen voor de tweede keer een heuze steekworkshop georganiseerd. Was dat vorig jaar nog een beetje de kat uit de boom kijken, dit jaar kwamen er ruim 100 verenigingsmensen op af om geïnformeerd te worden, zelfs opgeleid te worden. Onze steekdeskundige hield een praatje, de bloemenman was er bij om aan te geven hoe het met de verdeling van de hyacinten gaat, de juryman (ja ook hier meest mannen!) lichtte toe waar de jury op let en de halman vertelde over de logistieke regels (zoals met dat water, want ondanks de goede vloer, willen we toch voorzichtig met water zijn). En ja, we hadden al wat hyacinten waarmee echt live gestoken kon worden, het rook zelfs al een beetje corsohalachtig.


En tot slot was er een laatste overleg met de gemeenten inzake de vergunning en alles wat daar mee van doen heeft. En echt, we hebben nu dus één (gelijkluidende) vergunning van de vijf Bollenstreek gemeenten. Met een veiligheidsplan van 56 pagina's!

1 opmerking:

Anoniem zei

Keep posting stuff like this i really like it

cialis