woensdag 18 april 2007

We zijn aan de slag

Het steken is begonnen en de wagens beginnen hun eerste kleuren te krijgen. Altijd even zoeken waar te beginnen, de bloemen te krijgen, de stellages voor de hoge punten te plaatsen, kortom op te starten. Maar het lukt en het enthousiasme is er niet minder om. Leuk om te zien hoe dat idee van de stekersveenignen nu echt meer vorm krijgt. Vele groepen hebben hun clubkleuren aan, vaak in de vorm van aparte corsoshirts (of de shirts als prijswinnaars van de eretitel Stekersvereniging van het jaar).

Bezoek

De eerste bezoekers zijn ook al langs geweest. Die groep komt pas in grote getale op donderdag en vrijdag, maar deze vroege vogels zien het echte starten van de opbouw. Overigens worden zij buiten onthaald door de marktkramen van de corsomarkt. Daarbij staat er ook nog een schaap met vier heuze lammetjes, net geboren en schattig om te zien. Op die manier trekt de stichting tussen Koe en Kunst aandacht voor hun activiteiten, ook in het corsoweekend, met als hoogtepunt de weidegang van de koeien. Wil je koeien zien dansen, dan moet je daar even gaan kijken. Kan net voordat het corso doorkomt.

Wedstrijden

Woensdagmiddag zijn de kleurrplaten van de samen met het Willem Alexanderfonds georganiseerde kleurwedstrijd beoordeeld. De prijswinnaars hebben een aardige prijs gekregen. De schilders zijn ook aan de slag. Naast hun vrije opdrachten wordt er van elke praalwagen door een schilder/kunstenaar een schilderij gemaakt. Al die 17 schilderijen worden donderdagavond geveild, voor het goede doel het Willem Alexanderfonds. Dat fonds staat daarnaast nog met een stand waarin men slingers (de ouderwetse, die vroeger op veel auto's die door de streek toerden werden bevestigd) verkoopt.
De andere wedstrijd is die van wie het het best doet: Beste steekwerk, mooiste praalwagen en mooiste luxe wagen. Dat wordt allemaal vrijdagmiddag door een deskundige jury bepaald, de prijsuitreiking is dan vrijdagavond. Ook dit jaar hebben we een prominentenjury en wel de partners van de burgemeester van de route/doorkomstplaatsen. Zij zullen tijdens het verlichte corso bepalen welke wagen zij het mooiste vinden en tijdens de bijeenkomst in het gemeentehuis van Noordwijkerhout wordt die prijs uitgereikt.

Activiteiten

Woensdagmiddag , na de kleurwedstrijd, was er het optreden van de levende boekenkast Kikker en Pad. De aanwezige kinderen vonden het heel leuk. Donderdagochtend zijn alle klassen van de basisscholen in de Bollenstreek welkom tijdens de opbouw (kost dan niets). En donderdagmiddag de Bollenmina's, plus 's avonds de optredens van de Bollenband, Crescendo en het jeugdsymfonieorkest van de Bollenstreek.
En dat we internationaal zijn wisten we al. Maar ook het steken is internationaal. In het kader van een uitwisselingsprogramma is er een aantal Roemenen bezig met het steken van de praalwagen (hoe kan het ook anders) Multicultifeest. Zie foto. Trouwens, het AOC uit Heerlen is voor de zeer veelste keer aanwezig met een grote groep leerlingen die de schooiwagen opbouwen en steken. Nu ligt Heerlen in Limburg en dat is net geen buitenland (toch?).

Volgend jaar

In 2008 rijdt het bloemencorso op 26 april. Het thema daarvan hebben we als bestuur recentelijk bepaald. Tijdens de prijsuitreiking op vrijdagavond zal ik het nieuwe thema bekend maken. Dan kan iedereen tijdens het genieten van het corso 2007 er al een beetje over nadenken.

Geen opmerkingen: