dinsdag 17 april 2007

Het gaat beginnen

Bezige bijen

Als je zo rond loopt in de opbouwhallen te Sassenheim, merk je dat de koorts toeneemt. Hoewel we nog niet aan het steken zijn, is het wel een mierenhoop aan het worden. Bij de meeste praalwagens lopen al mensen met verfkwasten (om de in het zicht zittende onderdelen van verf te voorzien), zijde (om de niet te met bloemen te bereiken plekken te kleuren), bloemstukken (om ...), etc.
In de aparte hal waar de bloemenarrangementen worden gemaakt, is het een drukte van jewelste. Want naast dat de praalwagens met bloemen worden gestoken, komt er op elke praalwagen ook het nodige bloemwerk. Dat kan zijn een aantal mooie en spectaculaire bloemstukken, maar ook worden er heel bijzondere trucs met bloemen uitgehaald. De hoofdarrangeur, Margriet van Dam, coördineert dat allemaal. Zij is ook betrokken geweest bij het ontwerpen van de praalwagens en weet dus hoe bij het ontwerpen over het bloemwerk is nagedacht. Elke praalwagen heeft vervolgens wel zijn eigen arrangeur, die zijn of haar uiterste best doet er weer het mooiste van te maken.

Veel techniek

De techneuten lopen om de wagens, zitten eronder of erop en hangen ondersteboven aan een balk. Om te zorgen dat de wagens straks rijden. Om de aggregaten te installeren, die nodig zijn voor het verlichte corso in Noordwijkerhout en bij de binnenkomst in Haarlem. Om de verlichting te monteren. Om de muziek aan te sluiten. Om te bekijken of de chauffeurs straks voldoende zicht hebben (daar komt overigens de politie ook nog voor controleren).

Het is overigens overal erg wit. De praalwagen ogen dus nog steeds heel erg wit. Maar ook ligt op heel veel plekken piepschuim. In alle hoeken en gaten, om het zo maar te zeggen. Het schuim is natuurlijk volop bewerkt en nog steeds wordt er af en toe wat bijgewerkt, aangepast, er af gesneden of verplaatst. Dat levert veel van die losse witte korreltjes op, die je dus overal tegenkomt, tot in je hemd bij wijze van spreken.

Weer die bloemen

De cellen staan nu dus echt vol met bloemen. Inmiddels staat de teller op 6000 kratten en kan er niets meer bij. Mochten er nog meer bloemen nodig zijn, dan moeten die nu gesneden worden voor direct gebruik.
De mannen van de bloemvoorziening, die volop buiten in de weer geweest zijn met het verzamelen van de bloemen (koppen/snijden, in kratten doen, vervoeren naar Sassenheim, stapelen in de cel), lopen nu in de hal met de kleurmannen van de stekersverenigingen. Aan de hand van de beschikbare bloemen en kleuren en de te steken oppervlaktes (één oppervlakte kan geen twee soorten blauwe hyacinten hebben) worden bloemen verdeeld en toegewezen. Altijd al een lastige klus, maar dit jaar helemaal.

Woensdagochtend om 08.00 uur begint het steken!

Geen opmerkingen: