zondag 22 april 2007

Gigantisch

Wat een mooie corsodag hebben we achter de rug. Het was natuurlijk ideaal weer, dat doet heel erg veel. Maar ook de schitterende praalwagens, de mooie luxe wagens en promotiecaravaan (bijna net zo mooi als de luxe auto's in de stoet zelf) en de vele muziekkorpsen. Allemaal heeft het meegewerkt aan het succesvolle 60e Bloemencorso van de Bollenstreek.
Toen de wagens om 07.00 uur van de Brink in Noordwijkerhout vertrokken, zat de stemming er al goed in, dit moest gewoon een goede dag worden. En tijdens de instructies in de Muze werd duidelijk, het wordt een bijzondere dag.

Om half tien mocht ik de slinger vasthouden, die Joris Putman (inmiddels weet ik het dus: van GTST (zoals het vakjargon zegt) en van Dancing on ice) doorknipte als start van de zaterdageditie van het corso. Op de boulevard was het al een enorme drukte en het hele Wantveld stond vol met bussen.

Drukker en drukker

En daarna werd het alleen maar drukker. In Voorhout, Sassenheim, daarna in Lisse (waar misschien wel geen mens meer bijkon) en Hillegom, waar het ook rijen dik stond. In de loop van de middag ging de pers bellen: "Klopt het dat het ongelooflijk druk is, zijn er meer dan een miljoen mensen, hoe loopt het, de wegen staan vol". Het klopte allemaal, het liep goed, we waren heel tevreden. En die aantallen, ik ben begonnen met tellen, maar toch maar weer gestopt. De mensen in de stoet die al jaren meedoen, gaven wel aan mij door: "Leo, we hebben veel meegemaakt in al die corsojaren, maar dit nog nooit. Het is werkelijk ongelooflijk."

Ging het dan wel goed

Ja! Die drukte zorgde er wel voor dat we in Sassenheim, Lisse en met name in Hillegom met moeite door de mensenmassa heen konden komen. In Hillegom zal er wat meer met afzettingen en dranghekken gewerkt moeten worden om dat op te lossen.
Dat leverde vertraging op, waardoor we uiteindelijk 25 minuten te laat op het terrein van het Ford Museum aankwamen. Vertraging, maar de stoet is over het algemeen dit jaar erg goed aaneengesloten gebleven.
Het beviel trouwens prima, zo die wagens allemaal bij het Fordmuseum neerzetten. Wel wat verbeterpunten, maar per saldo erg tevreden. En toch op tijd weer weg, dus het was voor de mensen die aan het einde binnenkwamen wel een beetje haasten met eten.

Muziek

De muziekkorpsen hebben altijd een belangrijke rol binnen het corso. Zij verlevendigen de lange stoet met hun deuntjes. Dit jaar is geprobeerd er wat meer variatie in aan te brengen. Zo liep er een Surinaamse Brassband mee uit Rotterdam (die ons overigens uit de brand hielp door in te vallen voor de Franse muziekband die vrijdagavond om 23.00 uur (!!) afbelde). Het liep daarbij nog niet helemaal goed, want de (schaarsgeklede) danseressen waren te laat en moesten dus een heel stuk (schaarsgekleed) hardlopen om hun band in te halen. Dit tot hilariteit van het publiek.
De band Falun dafa, met musici en dansers uit heel Europa, was een gigantische optocht op zichzelf. Meer dan 150 muzikanten en meer dan 50 dansers, danseressen en vlaggenzwaaiers, wat een stoet. Maar ook de Damiate band die het corso begeleidde bij de intocht in Haarlem bracht meer dan 120 muzikanten in stelling.

Haarlem

Ook in Haarlem drommen met mensen en dezelfde terugkoppeling: meer mensen dan voorheen. Voor de tribune met daarop de nieuwe burgemeester van Haarlem, die het corso voor de eerste keer zag, lieten alle deelnemers zich nog een keer van hun beste kant zien. Nadat Gerard de Wagt de gehele tribune het Lang zullen ze leven had laten zingen, bleven de toeschouwers klappen voor al dat moois. Zeker de praalwagen van de nieuwbakken deelnemer Bakker Van Vessem uit Haarlem viel in goede aarde.
Na afloop kregen de gasten van Haarlem nog in de mooie Gravenzaal in het gemeentehuis de gelegenheid om, voorzien van een drankje, na te praten. Daar namen de burgemeester en ik nog even de gelegenheid te baat om onze handtekeningen te zetten onder de nieuwe overeenkomst tussen het Bloemencorso en de gemeente. De komende vijf corso's eindigen weer in Haarlem. De verwachting is dat het zondag enorm druk zal worden, door de vele bezoekers die de praalwagens zullen bewonderen en genieten van al het andere moois dat Haarlem Bloemenstad biedt.

5

Dit was mijn 5e corso en ik heb het corso zelf dit weekend vijf keer voorbij zien trekken (en nog een paar keer zo zien rijden). Ik ben blij dat ik dit kan en mag doen. Met zo veel enthousiaste medewerkers en betrokkenen samenwerken. Zoveel mensen die genieten van dit unieke evenement. Een toeristische boost voor de streek. En aandacht voor de belangrijke bollenteelt.
De oud-burgemeester van Haarlem, de heer Pop, zei me na afloop nog: "Je hebt goud in handen!" En dat is ook zo.

Geen opmerkingen: