woensdag 19 april 2017

De Eerste

De eerste van de twee steekdagen zit erop, oftewel de kop is eraf. En dat getal kwam wel veel keer terug gedurende de dag.

Klaar voor de start, uhh eerste steek
Uiteraard was het de dag van de officiële eerste steek. Jaja, we weten dat bij het steken van de eerste steek er al heel wat bloemen gestoken zijn (en sterker nog, die eerste-steek-gestoken-bloemen worden er zelfs nog weer afgehaald ook…). Maar, zeg ik al jaren, de eerste paal is ook niet de eerste paal, even zomin de eerste steen de eerste steen. Het gaat om het moment, het betrekken van vooral de jeugd en met een beroemdheid aandacht voor het corso vragen. Het was deze keer dan ook wel een heel leuke beroemdheid, jong, sportief, een flitscarrière in het schaatsen en lokaal aansprekend. Lisa van der Geest uit Warmond had de eer die eerste steek te doen. Zij deed dat met verve en haar enthousiasme was aanstekelijk.


Hard werken in pak

Dan denk je, dat is het dan wel. Maar neen hoor. Vervolgens ging de directie van Van der Valk, dat voor de eerste keer mee doet, op hun wagen aan de slag met het steken van diverse bloemen. Het schaaltje met appelmoes (met kers) werd ook hier met verve gestoken (en de stekers vertelden me stiekem dat dat deeltje er weer af zou gaan, maar sst, niet doorvertellen). Of het nog niet genoeg was, staken we gedrieën, die twee directieleden, Ab de Bruijn en Bill van der Valk, en mijn persoontje nog een paar eerste tulpen op de snavel van de toekan. Je raadt het al, ook die zijn er inmiddels weer af.

Maleisië is de volgende eerste deelnemer, die zich bezighield met het steken van eerste hyacinten. De minister van Toerisme en cultuur, speciaal overgekomen uit Kuala Lumpur, stak wederom met verve een aantal van die mooie bloemen. Zijn enthousiasme over het gehele corso en dat steken, erg leuk om mee te maken.

Snel verder, om de enthousiaste wethouder van Hillegom Jeroen Verheijen te helpen om een paar tulpen op hun mooie praalwagen te steken. Hier was dus echt niets eerste aan… maar het was wel heel leuk. Juist de stekersverenigingen waarderen het erg dat er zoveel aandacht van de “opdrachtgever” is voor hun werk en activiteiten.
Het kijken naar de openingsact, via de smartphone

Er werd ook volop geborreld en genetwerkt, want de gemeenteraad van Noordwijkerhout kwam met een delegatie in ogenschouw nemen wat zo’n corso bouwen nu allemaal inhoudt. We hadden hen uitgenodigd, mede als dank voor de bijdrage voor 2 nieuwe onderstellen voor de twee Noordwijkerhoutse Zelfbouwers, groepen die zelf een hele praalwagen onder hun beheer hebben.

De eerste corso-netwerkbijeenkomst van de Teylingen Ondernemersvereniging was tot slot ook nog een feit op deze mooie eerste corsodag. Leuk te zien dat de opkomst voor de bijeenkomst hoog was, best wat hoger dan bij “reguliere” netwerkbijeenkomsten.
Tulpen in wording, met de eerste hyacinten

En verder is er vandaag al heel veel gestoken, veel werk door de arrangeurs gezet, zijn veel luxe wagens al een stuk luxer geworden met imposante bloemwerken op hun hoed en is er veel media te woord gestaan. Zowel over de telefoon als, want dat hoort natuurlijk eigenlijk, ter plekke. De schrijvende pers (die de minister van Maleisië aan de tand voelde), radio, TV, internet, het was volop aanwezig.


Het corso, we doen ertoe…

Geen opmerkingen: