maandag 25 april 2016

En weer een


Prijswinnaar (3e) Noordwijk
die naar de annalen kan. Als geslaagde editie, Flowers & Fashion. Wanneer je zo’n thema bedenkt, heb je wel het idee dat het een mooie editie kan worden, maar dat moet nog wel waargemaakt worden. En het is zeker gelukt deze keer. Heel bijzondere wagens kwamen voorbij, met een knipoog of knipoogje naar het thema af en toe, maar kniesoor die daarop let. Over het algemeen was dat geen probleem (en ik denk sowieso niet zo graag in problemen). Ook bij de luxe wagens (ja, zelfs de vuilniswagen noemen we zo) mooie uitvoeringen, maar daar zou de link met het thema vaak toch wel wat nadrukkelijker kunnen. Waar je dat thema weer wel goed terug ziet komen, is in de diverse kindercorso’s. Soms subtiel, soms erg uitbundig, maar wel meestal meegenomen in de ontwerpen... Knap van al die kindjes (en soms hun ouders J ).

De Haarlemse bloemenmeisjes (in de ruststand) met kleding over de afgelopen 60 jaar
Vooral in Haarlem, waar ik zondag tussen de buitjes (het waren er niet zoveel maar dan wel echt effe heftig) door genoot, was er ook in de belendende activiteiten veel van het thema te zien: een etalagewedstrijd, een jurkenontwerpwedstrijd, de bloemenmeisjes (in kleding van 60 jaar terug tot nu).

We hebben een mooi corsojaar (en mooie corsoweek) achter de rug. De opbouwdagen waren gezellig, er is hard gewerkt en er kwamen veel mensen kijken. Vooral op vrijdagochtend was het eens gestage stroom van (bussen (Dolf zou ze touringcars noemen) en) mensen die de weg naar Sassenheim wisten te vinden. Met een goede kwaliteit en beschikbaarheid van de bloemen sta je al snel 1-0 voor. Het transport op de vrijdagmiddag naar Noordwijkerhout begon wat stroef, vanwege het feit dat enkele praalwagens moeite hadden op gang te komen. Dat verstoort dan wel het verkeer enigszins. Er wordt dan snel geroepen: liever nu dan rijden het corso, wat natuurlijk waar is, maar ik vind  toch dat we (met onze technische mensen) dit moeten gaan zien te voorkomen. Komt effe te vaak voor.

Het verlichte corso in Noordwijkerhout bracht een behoorlijke mensenmassa op de been, die de kou wist te trotseren. Want een beetje fris was het wel. Het verliep goed, geen auto’s die in de weg stonden (maar ja, die gele wegsleepjongens waren dan ook zo dreigend aanwezig, je laat het wel uit je hoofd (hoewel…)). Met een leuke openingsbijeenkomst, waar Edwin Oudshoorn met trots en enthousiasme over zijn afkomst en de Bollenstreek verhaalde. Hij had nog een hele klus aan het doorknippen van het lint. Er was dan ook een stevig doorkniplint in elkaar gedraaid. Was goed dat de gouden schaar die hij als couturier gebruikte goed scherp gemaakt was.

Tja, aan alles komt een einde, wachtend op hun sloop
En dan de zaterdag, beetje bang gemaakt voor het weer en door de weersverwachtingen, viel dat op zich nog wel mee (tenminste, wanneer je van dat erge uit ging). Het was best koud, daar niet van, maar daar was een ieder voor gewaarschuwd en op gekleed. Slechts een enkele korte (en ’s ochtends wel hevige) bui, die de pret niet mocht drukken. De mensen werden in grote getale op de been gebracht. Zodanig dat in de loop van de dag het bordje VOL aan de Bollenstreek werd gehangen. En da’s dan best weer jammer. Want het klinkt wel stoer, maar ik geef liever zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te genieten van de Bollenstreek en het bloemencorso. Vandaar dat ik inmiddels in enkele interviews al heb aangegeven dat we aan drukte-management zullen moeten gaan doen. Vertellen dat het corso van vroeg tot laat mooi is. De mensen dus eerder de streek in krijgen (of later), om zo te spreiden, de wegen langer begaanbaar houden, meer parkeermogelijkheden benutten. En ook denk ik dat er veel meer OV-mogelijkheden zijn. Er zijn tenslotte niet voor niets drie treinstations in de Bollenstreek en ook al liggen die niet heel dicht bij de route (hoewel, die van Voorhout wel, want dat zorgt maar liefst 12 keer voor een verstoring van totaal 27 minuten van de route, door dichtgaande spoorbomen), je kunt op die manier redelijk eenvoudig in de buurt van het corso komen. Samenwerking met NS?
Drukte-management dus.

En verder, dus goed verlopen. Alles met betrekking tot de logistiek loopt en draait. Ambulance-inzet, voorheen verantwoordelijk voor stevige opstoppingen of gaten onderweg, gaat soort van vlekkeloos. En zo hebben we vele voorbeelden. Wij zullen wel zelf in de parade nog wat flexibeler moeten zijn en spelen met starten/stoppen, hem aaneengesloten krijgen/laten, kortom, een aandachtspunt.

Afsluitend, in Haarlem ook ondanks het weer en de voorspellingen grote getale mensen op de been. En best wel leuke, nieuwe initiatieven langs het stilstaand corso en in de omgeving. Hoorde veel ideeën om dat in 2017 verder uit te bouwen.

De figuratie ook op zondag een poosje op de wagens houden, is een goede zet geweest. De figuranten zelf genoten, hoefden niets eens zoveel te figureren, want werden enorm vaak op de foto gezet.

Kortom, we kunnen met een gerust hart richting 70ste corso, met nog wat verbeterpunten en met een mooi thema waar we zelf en de anderen veel mee kunnen:

DUTCH DESIGN.

Geen opmerkingen: