donderdag 21 april 2016

De periferie


Echt begonnen, Jacoba van Beieren steekt
We hebben het deze dagen natuurlijk veel over de grote aantallen stekers/vrijwilligers die de bloemen op de praalwagens prikken. Dat zijn er ook erg veel, die met veel enthousiasme zich van hun taak kwijten. Dat gaat via de door ons bedachte term Stekersvereniging. In het dagelijks leven zijn die stekersverenigingen een voetbalclub, de scouting of de mensen van een volkstuinverenging. Veel handjes dus, maar ook in de voorbereiding zijn die stekersverenigingen betrokken bij de totstandkoming. Ze kijken mee bij het ontwerpen, weten van de figuratie af, wikkelen vaak de praalwagens voor het purren (ook al weer van die vaktaal), overleggen met de toegewezen arrangeur, noem maar op.

Was best vroeg bij Wakker Nederland, maar wel leuk (zo te zien)
Bij het jureren is er ook een prijs voor de “beste stekersprestatie”, naast de prijs voor de mooiste/beste praalwagen (en ook nog de prijs voor de mooiste luxe wagen). Kortom, belangrijke groepje vrijwilligers.

De bollenband was er ook weer bij
Maar daarnaast zijn er nog veel andere mensen, op vrijwillige basis, betrokken bij het mooist bloemencorso op deze aardkloot J. Figuranten noemde ik al, zij geven op tijdens de tocht dat beetje extra aan al dat mooie steek- en bloemwerk. Al vaker sprak ik over de vele verkeersregelaars die we nodig hebben. 70 zijn er apart opgeleid, diverse met al een toestemming haken daar bij aan. En, net als andere jaren, werken we daarbij samen met het ROC Mondriaan in Den haag. We zijn inmiddels officieel onderdeel van het lespakket geworden. Geven zelfs les in corso-veiligheid. En de jongens en meisje die de betreffende opleiding doen, helpen de corso-opbouwdagen, maar ook tijdens de route/stoet mee. Als parkeerwacht, toegangscontroleur, in de hal lopen ze rond, als verkeersregelaar onderweg, in het zogeheten mobiele team (op een deel van de 14 scooters die rondcrossen, uhh –rijden, voor en naast het corso) en bij de tribune (zie eerdere verhalen).

In de hal lopen dan ook weer de nodige huismeesters (jaja, mooie termen bedenken kunnen we wel..) en in de stoet veel muzikanten, in de vele (top)korpsen die een etappe “doen”. De juryleden, uit het gehele (sierteelt)land, doen hun klusje ook vrijwillig. Die voor de genoemde stekersprijs zijn daar zelfs de drie opbouwdagen constant mee bezig.

ROC-ers in actie (!)
En Verschoor kranen zet vrijwillig een van zijn grote kranen en ten behoeve van de verlichting van het buitenterrein bij de opbouwhal. Die opbouwhal, ik  ben nu toch bezig, wordt dan weer ter beschikking gesteld door de directie van Deleeuw Flowerbulbs groep.

Kortom, nou ja: gewoon…

Geen opmerkingen: